Skiresorter i Alpene

St. Moritz, Sveits

Det eldste vinterferiestedet i verden er så elegant og eksklusivt som det blir. Den glitrende solen skinner i gjennomsnitt 322 dager i året, sammentidig med den tørre luften i det som er kjent som et “champagneklima”. Her finner man verdensklasse hoteller og restauranter, elegant shopping og overflod av fritids- og idrettsferie som dette berømte målet får sitt fortjente elite-rykte.

Kitzbühel, Østerrike

Bare to timer fra München, har Østerrikes mest populære feriested alt: elegante hoteller og en livlig after-ski scene spredt blant sine pittoreske, brosteinsbelagte gater. Og ikke å forglemme de uovertrufne ski-fasilitetene som inkluderer åtte kjente skiskoler og noen av de mest krevende kursene som holdes i VM-løypene.

Cortina d’Ampezzo, Italia

Denne 1000 år gamle byen, skåret inn i dalen av Boîte-elven, vokste virkelig til et skisted man må besøke etter vinter-OL i 1956. Bare to timer fra Venezia, ligger byen ikke for langt borte – selv om den tårnhøye ringen av omkringliggende Dolomittene kan få det til å føles slik – og de eksklusive vibbene (langt fra den prangende, se og bli sett kulturen i andre sammenlignbare skidbyer) fortsetter å tiltrekke seg kjente personer som George Clooney og Naomi Campbell.

Söll, Østerrike

Det er ikke vanskelig å finne billig ferie i Østerrike, hvis du går på kompromiss med enten kvaliteten eller mengden av bakkene. Det er dusinvis av små landsbyer med masse sjarm, men begrenset terreng og løftesystemer. Söll har mye mer å tilby – Østerrike nest største skiområde, pluss rikelig med billig overnatting.

Serre Chevalier, Frankrike

Tenk på dette som tilbaketrukket fetter av de A-listede franske feriesteder som Val d’Isère eller Courchevel. Det er mindre og mindre høyteknologisk, men vennligere og mer avslappet og oser av karakter. Det finnes billigere franske alpinanlegg, men få kan matche Serre Ches omfang.

 

Priser

Å få valuta for pengene på ferie er høyt på listen for de fleste skiløpere og snowboardere. Å holde seg unna de berømte, fasjonable feriestedene, hvor alt fra heiskort og overnatting til lunsj på fjellet koster en formue er nok det beste rådet. Men mens et mindre kjent feriested kan koste mindre, kan det også bety et mye mindre skiområde, lavere høyde og dermed mindre sjanse for god snø. Siden de fleste av oss er motvillige til å gå på kompromiss på ferietidene, er mange av feriestedene i denne kategorien kanskje ikke så kjente, men de er ikke nødvendigvis det billigste alternativet. Snarere tilbyr de valuta for pengene og en kvalitetsopplevelse. Det kan være man må gå på kompromiss med enkelte ting, kanskje med en lengre reisetid fra flyplassen, heiser som er langsommere og mindre komfortable eller en mindre landsby uten alle fasilitetene. Men pengene man sparer på å velge mindre kjente destinasjoner gjør det vel verdt turen. Prisene varierer fra 6.000 til 25.000 kroner for en uke for to personer inkludert heiskort, da er turen frem tilbake fra Norge ikke regnet inn i prisen. Uansett, så er det ikke kun for de rike å reise på skiferie i Alpene, det er noe alle kan få råd til.